Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-09@09:20:26 GMT

نمایشگاه کتاب تهران| بررسی مرزهای تخیل در داستان دینی

تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۰۰۸۱۵۰

نمایشگاه کتاب تهران| بررسی مرزهای تخیل در داستان دینی

به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران توانا، نشست بررسی «مرزهای تخیل در داستان دینی» امروز (یکشنبه ۲۵ اردیبهشت) با مشارکت انتشارات به نشر و مجمع ناشران انقلاب اسلامی در سی و سومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با حضور حجت‌الاسلام مهدی جهان، احمد شاکری و سعید طاووسی مسرور برگزار شد.  

در ابتدای این نشست «احمد شاکری» گفت: بحث‌های متعدد نظری در این خصوص وجود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دو نحوه ورود به داستان تاریخی داریم. یکی روش نویسنده است که بحث مصداقی جزیی است و بحث مصداقی، یعنی من این موضوع را یافتم و می‌خواهم بحث‌ها و مشکلات جزیی آن را رفع کنم. بحث دیگر، بحث نظری در این موضوع است. ما در موضع احتیاط هستیم؛ چرا که باید مواظبت لازم صورت گیرد تا تخیلات به ساحت اهل بیت(ع) ضربه نزند. 

این نویسنده و منتقد افزود: کتاب «حیدر» و «همه نوکرها» دو کتابی است که با احتیاط نوشته شده است. همچنین «پس از بیست سال» در یک بستر تاریخی با شخصیت‌های مخیل ایجاد شده است. به طور کلی، امکان تخیل در مرزهای داستان ما وجود دارد. پیش‌فرض ما این است که تخیل مرزهایی دارد؛ یعنی تخیل برخی مواقع مجاز است به موضوعی بپردازد و گاهی هم نپردازد. مرزهای تخیل را فقه می‌تواند مشخص بکند. برخی موارد هم کلام یا اخلاق اسلامی مرز برای تخیل ایجاد می‌کنند. باطن و خلوت‌ها را نمی‌توان با تخیل افشا کرد. 

وی اظهار داشت: ما اول باید داستان نوین را تعریف کنیم که آیا تخیل در داستان نوین جزو ارکان است یا خیر. ادبیات داستانی مطلوب ما می‌تواند در مرزهای تخیل دخالت کند. در نمایش شخصیت در رمان، شخصیت انسان‌های پروگماتیسمی است که ما نمی‌توانیم با این قاعده اهل بیت(ع) را تعریف کنیم و نمایش دهیم. 

لزوم بررسی روایت

حجت‌الاسلام جهان در بخشی از این نشست اینطور گفت: باید بگوییم که می‌خواهیم از این تخیل در چه مسأله‌ای استفاده کنیم. به‌طور مثال، یک مسأله تقدس داریم. آیا می‌توانیم تخیل واردش کنیم یا خیر. اصلاً روایت در اصل دینی امکانش هست؟ ما کتاب فلسفه ادبیات دینی نداریم. در روایت‌های دینی هم انواع روایت‌ها باید بررسی شود؛ روایت فردی، روایت مقدس، روایت جمعی. 

وی افزود: در ادبیات غرب، فاصله بین زبان و گفتار و فاصله بین اندیشه و ادبیات بسیار است. اندیشه نباید در زبان زشت بیان شود، یا ادبیات دینی در زبان زشت بیان شود. ما اول باید فلسفه ادبیات دینی را مشخص کنیم. در قرآن روایت دینی بیان شده و داستان نوح و موسی و... را به تصویر کشیده. قران صورت دراماتیک به این داستان‌ها داده.

حجت‌الاسلام جهان تصریح کرد: ما دو جور روایت داریم؛ یکی صحیح و دیگری باطل. در روایت صحیح، محتوا و شکل و فرم روایت بایدس با هم متناسب و هماهنگ باشند. تضاد اگر به وجود آید، آن روایت باطل است. محتوای روایت آن حوادثی است که در یک جریان برای معصوم به وجود می‌آید. روایت دینی جایی است که بگوییم یک معصوم با درک خودش بیان کرده است. روایتی صحیح است که بین محتوا و فرم نسبتی برقرار کنیم. این کار موفقی است.

سعید طاووسی در ادامه مراسم بیان کرد: در روایت‌ها گفته شده نسبت کذب حرام است، نگفته‌اند تخیل مشکل دارد. اگر یک نفر برود و نقش یک معصوم را بازی کند، فقها دو نظر دارند. برخی حرام می‌دانند. فیلم حضرت محمد از مصطفی عقاد را همه می‌گفتند حرام است؛ اما امام خمینی یک‌تنه از این فیلم حمایت کردند. در عرصه تعزیه همین طور شد. برخی از فقها مشکل داشتند؛ اما برخی از آن حمایت می‌کردند. ما باید اصول و قواعدی را مشخص کنیم. این حرف‌ها برخی مواقع دسته‌بندی می‌کند و به ما اجازه ورود به نشر معارف اهل‌بیت را نمی‌دهد. باید اجازه بدهیم که افراد بنویسند و از بین این نوشته‌ها، تجربه‌گری‌ها به وجود می‌آید.

حجت‌الاسلام جهان بیان کرد: ورود تخیل به مسائل و زندگی اهل‌بیت(ع) چیزی نیست که با روایت و فقه بخواهیم حلش کنیم.

اول باید فلسفه کلامی این موارد را حل کنیم. داستان بیش از ۷۰۰ سال در غرب پیشینه دارد. عمده داستان‌های ما ترجمه‌ای و وارداتی است. مکتب تفکیک بنایش بر خواب میرزا مهدی اصفهانی است. حالا کل زندگی ما را این خواب گرفته است. فلسفه تخیل را تعریف می‌کند. روایت از امر قدسی مشروط به درک منطق قدسی است. روایت تاریخی، مشروط به درک امر روایت تاریخی است. واقع نمایی باید داشته باشیم.

وی افزود: آیات شیطانی هم اصلش خیالات است. خب همین خیالات هم کذب و دورغ است. امام صادق فرموده‌اند خدا لعنت کند پولس را که در امر مسیح دروغ گفت. این نوشته‌های پولس که به مسیح منصوب می‌شوند، نوشته‌های دروغین و تخیلات پولس است. باید بین اهل ادب و فرهنگ با اهل اندیشه ارتباط برقرار کنیم.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: احمد شاکری داستان دینی ادبیات دینی حجت الاسلام اهل بیت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۰۸۱۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

در نخستین روز از نمایشگاه کتاب چه نشست‌هایی برگزار می‌شود؟

نخستین روز از برگزاری نمایشگاه کتاب تهران امروز، چهارشنبه، نوزدهم اردیبهشت با نشست‌های متعدد فرهنگی همراه است که برنامه آن را در ادامه مشاهده می‌کنید.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از ستاد خبری سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، نخستین روز از برگزاری نمایشگاه کتاب تهران امروز _چهارشنبه نوزدهم اردیبهشت_ با نشست‌های متعدد فرهنگی همراه است.

در کوشک کتاب دو نشست با عناوین «نقد و بررسی فیلم کوتاه صوراحیل» و «کو کتاب طنز؟» برگزار می‌شود؛ نشست «نقد و بررسی فیلم کوتاه صوراحیل» با حضور اسماعیل عظیمی کارگردان و علی آهنگری نویسنده ساعت ۱۳ برگزار می‌شود و نشست «کو کتاب طنز؟» ساعت ۱۷:۳۰ با حضور امید مهدی‌نژاد و ناصر فیض میزبان مخاطبان است.

گوشه نقد و پنج نشست تخصصی در روز اول نمایشگاه کتاب

گوشه نقد نیز با پنج برنامه از جمله مراسم رونمایی و بررسی کتاب «پژوهشی نو در نوشتار و جستاری در اسناد جلال‌الدین محمد مشهور به مولوی به قلم بدیع‌الزمان فروزانفر» با حضور غلامحسین مراقبی، محمود جعفری جنیدی و اعلا ستوده در ساعت ۱۲:۳۰، معرفی و بررسی کتاب «روایت فقه پزشکی» با حضور محمدعلی قاسمی و محسن اکبری عضو در ساعت ۱۴، نشست نقد و بررسی کتاب «مرا پیدا کن» با حضور معصومه رامهرمزی و مژگان بیتانه در ساعت ۱۵:۳۰ همراه مخاطبان نخستین روز از سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران است.

همچنین دو نشست معرفی و بررسی مجموعه سه جلدی «تاریخ فوتبال بوشهر» با حضور الهه غریب‌زاده، افسر افشار نادری و نرجس زارعی در ساعت ۱۷ و نشست معرفی و بررسی کتاب «مقام اسماعیل؛ روایت زندگی شهید مدافع حرم اسماعیل حیدری» با حضور علی رستمی، جواد کامور بخشایش و فاطمه سلیمانی ازندریانی در ساعت ۱۸:۳۰ برگزار می‌شود.

بخش کودک و نشست‌های تخصصی روز اول نمایشگاه کتاب

سرای اهل قلم کودک و نوجوان در سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران چدر نخستین روز از برگزاری نمایشگاه کتاب، با چهار برنامه از بازدیدکنندگان نمایشگاه، میزبانی می‌کند.

نشست بررسی مجموعه شعر «بعضی از پرنده‌ها شاعرند» از سلسله نشست‌های «نقد و بررسی کتاب برگزیده فجر» با سخنان اسماعیل الله دادی و مریم اسلامی ساعت ۱۴ برگزار می‌شود. نشست «نشست شعرهای روشن با موضوع فلسطین» ویژه برنامه خانه کتاب و ادبیات ایران با حضور خاتون حسنی و طیبه شامانی ساعت ۱۵:۳۰، عناوین دو نشست از این چهار نشست است.

دو برنامه دیگر این بخش به ترتیب به این شرح است: نشست قصه گویی در ساعت ۱۷ تا ۱۷:۳۰ و نشست «سهم اقتباس در سینمای کودک و نوجوان» با حضور جلیل اکبری صحت، وحید نیکخواه آزاد و حامد جعفری ساعت ۱۷:۳۰ برگزار می‌شود.

سالن جوایز نمایشگاه سه برنامه تخصصی دارد

سه برنامه تخصصی در بخش سالن جوایز کتاب‌های سال جمهوری اسلامی ایران، شامل جایزه کتاب سال، جایزه ادبی جلال آل احمد و جشنواره بین‌المللی شعر فجر در روز اول برگزاری نمایشگاه کتاب، اجرا می‌شود.

معاونت شعر و ادبیات داستانی با شعرخوانی «محفل سرو» ساعت ۱۴:۳۰ تا ۱۶، نشست «مقدمات نویسندگی» ۱۶:۳۰ تا ۱۸ و نشست «روایت رنج» با حضور نعمیه پورمحمدی، زهرا قدیانی، افروز مهدیان، حسن اجرایی، حامد آقاجانی و معید داستان از ساعت ۱۸:۳۰ تا ۲۰ برگزار خواهد شد.

سرای ملل و اجرای دو نشست تخصصی در نمایشگاه کتاب

سرای ملل نشستی با محور «مستند جابر بن یزید الجعفی» مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) در ساعت ۱۰:۳۰ تا ۱۲ با سخنرانی آیت‌الله محمد جعفر طبسی برگزار می‌کند. در بخش میزگرد نیز نویسندگان و نمایندگان انتشارات روسیه، کنیا و عراق از ساعت ۱۴ تا ۱۵:۳۰ با حضور جیمز اودیامبو (رئیس اجرایی انجمن ناشران کنیا)، حسن رحیم احمد (رئیس نمایشگاه سلیمانیه) و یک مهمان از کشور روسیه نشست تخصصی خواهند داشت.

سرای اهل قلم ناشران آموزشی مراسم افتتاحیه خود را با سخنرانی امین آصفی مدیرمسئول انجمن فرهنگی ناشران آموزشی به همت این انجمن برگزار خواهد کرد.

سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت (۱۴۰۳) در محل مصلی امام خمینی(ره) به شکل حضوری و در سامانه ketab.ir به صورت مجازی برگزار می‌شود.

کد خبر 751657

دیگر خبرها

  • جزییات فعالیت غرفه روسیه در نمایشگاه کتاب تهران
  • غزه؛ محور مقاومت در ادبیات فارسی
  • ۴ رمان مریلین رابینسون، نویسنده محبوب داریوش مهرجویی در نمایشگاه کتاب
  • درهای نمایشگاه کتاب گشوده شد؛ سی‌و‌پنجمین دوره به روایت آمار
  • در نخستین روز از نمایشگاه کتاب چه نشست‌هایی برگزار می‌شود؟
  • عرضه «روایت تولید» در نمایشگاه کتاب تهران
  • تمرکز نشر صاد بر انتشار داستان‌هایی با روایت ایرانی است
  • پایگاه بخش مجازی نمایشگاه کتاب تهران در دسترس قرار گرفت
  • باید و نبایدهای کتاب دینی برای بچه‌های امروز
  • با ۱۴ اثر جدید به نمایشگاه کتاب می‌آییم/ غرفه انتشارات را هرروز به یکی از شهدا اختصاص دادیم